Lód w swej najbardziej naturalnej postaci, wytworzony w temperaturze tuż poniżej zera stopni Celsjusza. Wysoce wszechstronny i odpowiedni do różnorodnych zastosowań: lady ekspozycyjne ze świeżą rybą, ekspozycje żywności, przygotowywanie mrożonych napojów, jak również szybkie schładzanie wina i wiaderek z szampanem.
Występuje w dwóch odmianach: Flake z zawartością 25% wody oraz Super Flake z zawartością 15% wody.
Jak powstaje?
Lód płatkowy powstaje w oparciu o technologię pionowego, cylindrycznego parownika z wiertłem, które wyciska płatki lodu poprzez obudowę łożyska górnego. Płatki lodu powstają w temperaturze tuż poniżej zera stopni Celsjusza, dzięki czemu są bardzo wilgotne i przypominają lód w swej najbardziej naturalnej postaci.
Opcje
Lód płatkowy Scotsman występuje w dwóch odmianach:
- Flake, o zawartości wody 25%
- Super Flake o zawartości wody 15%.
- restauracje
- hotele
- firmy kateringowe
Lód płatkowy przypomina naturalny lód. Jest dość wilgotny, zapewniając skuteczne schładzanie produktów nie uszkadzając jednocześnie ich powierzchni, co może zdarzyć się przy lodzie o bardzo niskiej temperaturze. W gastronomii doskonale sprawdzi się do formowania aranżacji na płaskich powierzchniach np. jako ekspozycja świeżej ryby w ekskluzywnych restauracjach czy ekspozycje bufetowe w hotelach. Lód płatkowy typu Flake i Super Flake z powodzeniem można stosować do przygotowywania mrożonych napojów oraz szybkiego schładzania białego wina czy szampana.
Lód płatkowy może być wykorzystywany przez firmy kateringowe w celu utrzymywania tac Gastro-Norm we właściwej temperaturze.
Urządzenia
Dobór właściwego urządzenia zależy od ilości zapotrzebowania na lód. W przypadku zastosowań gastronomicznych najczęściej wystarczające okazują się wytwornice z wbudowanymi zbiornikami o zakresie wydajności od 73 kg / 24h do 200 kg/24h. Jednak w hotelach czy restauracjach z dużą ilością witryn ekspozycyjnych lepiej sprawdzą się modułowe wytwornice z serii MF z odpowiednio dobranymi zbiornikami do przechowywania lodu.
- szpitale i przychodnie
- laboratoria
Forma i duża wilgotność lodu płatkowego sprawiają, że jest on idealny do zastosowań medycznych. Dzięki silnym właściwościom chłodzącym i swej plastyczności łatwo dostosowuje się do kształtu naczyń, torebek i zlewek. Stąd jego duża popularność w laboratoriach. Lód typy Flake i Super Flake sprawdzi się także przy pierwszej pomocy oraz w leczeniu po operacyjnym. Szybko i skutecznie obniża temperaturę - efekty odczuwalne są już w ciągu kilku minut od zastosowania. Nieocenione jest też działanie przeciwbólowe, gdyż lód powoduje wydzielanie endorfin podnosząc tym samym próg bólu.
Urządzenia
W zastosowaniach laboratoryjnych dużą popularnością cieszy się wytwornica lodu AF 80 o wydajności 73 lg/24h. Ogólnie w zastosowaniach medycznych przydatne będą wytwornice z serii AF z wbudowanymi zbiornikami na lód.
- sauny
- ośrodki SPA
- gabinety odnowy biologicznej
- gabinety medycyny sportowej
- gabinety rehabilitacyjne
Lód płatkowy ma odpowiednią wilgotność i temperaturę tuż poniżej zera stopni Celsjusza, co zapewnia całkowite bezpieczeństwo w bezpośrednim kontakcie ze skórą.
Lód w otoczeniu stref saunowych oraz w Spa & Wellness przede wszystkim stosowany jest w tzw. „studniach lodowych” inaczej zwanych „lodopadami”. Służy do schładzania ciała po wyjściu z sauny lub łaźni. Można również stosować go przy wypełnieniu bani lub basenów, gdzie woda wymieszana z lodem tworzy rodzaj wody lodowej imitującej przerębel. Lód ten sprawdzi się także przy zabiegach wykorzystujących lód wsypany do woreczków, termoforów lub do okładów.
Urządzenia
W zależności od zapotrzebowania na lód proponowane są urządzenia z wbudowanymi zbiornikami na lód - seria AF o wydajności od 73 kg/24h do 200 kg/24h. Sprawdzą się one w gabinetach zabiegowych itp. W strefie saun bardziej funkcjonalne będą urządzenia modułowe o większej wydajności z serii MF wraz z dobranym odpowiednio zbiornikiem na lód.
- supermarkety
- hipermarkety
Jednym z najczęstszych zastosowań lodu płatkowego Flake i Super Flake są stoły ekspozycyjne świeżej ryby w super i hipermarketach. Lód płatkowy jest wilgotny, a jego kształt sprawia, że jest niezwykle elastyczny. Łatwo uformować z niego efektowną ekspozycję, która zachęci klientów do zakupu ryb i owoców morza, ale też świeżych warzyw czy gotowych dań typu sałatki itp. Lód ten można równie dobrze wykorzystać do schładzania napojów w butelkach i puszkach.
Lód płatkowy używany jest też w całym łańcuchu dystrybucji ryb: od połowu, poprzez transport, aż do lad ekspozycyjnych.
Urządzenia
Bogaty asortyment wytwornic lodu Flake i Super Flake daje duże możliwości co do zastosowań. W niewielkich sklepach sprawdzą się wytwornice lodu z wbudowanymi zbiornikami z serii AF. W super i hipermarketach popularne są wytwornice lodu z serii MF, w tym urządzenia w wersji split, które podłączane są do centralnego układu chłodniczego. Wraz z urządzeniem można zakupić odpowiedni zbiornik na lód, a także wózki, które ułatwią transport lodu wewnątrz sklepu np. z chłodni do stołów ekspozycyjnych. Wytwornice lodu można także zainstalować na szczycie chłodni.
Z praktyki wynika, że przy niewielkich ladach ekspozycyjnych o powierzchni od 2m² do 4m² sprawdzą się wytwornice z serii AF oraz MF26 i MF36. Natomiast dla ekspozycji od 5m² do 8m² odpowiednie będą dwie wytwornice serii MF (lub jedna z serii MF oraz jedna produkująca lód łuskowy Scale).
- piekarnie
- zakłady cukiernicze
Lód w piekarstwie i cukiernictwie stosuje się ze względu na optymalizację temperatury wody, a w konsekwencji temperatury ciasta. Kluczem do dobrego smaku chleba i produktów cukierniczych jest dobrze wyrośnięte ciasto w optymalnej temperaturze między 18ºC a 21ºC. W tym zastosowaniu sprawdzi się idealnie lód płatkowy Flake i Super Flake - jest miękki, mocno wilgotny i łatwo się rozpuszcza, dzięki czemu szybko schładza ciasto. Jest zalecany zwłaszcza do miesienia ciasta z wodą. Wytwornice lodu płatkowego stosowane są zazwyczaj przy produkcji ciasta francuskiego i półfrancuskiego, chlebów jasnych, bułek pszennych i drożdżowych, czy jogurtowych oraz ciastek.
Stosowanie lodu w piekarnictwie poprawia walory smakowe i zapachowe wyrobów, dzięki czemu spada ilość używanych polepszaczy, drożdży czy wody. Ważną zaletą stosowania lodu jest także zwiększenie odporności ciasta na zakażenie bakteriami w tym np. Lasecznikiem.
Urządzenia
Dla dużych piekarni i zakładów cukierniczych polecamy urządzenia modułowe z serii MF o wydajnościach od 330 kg/24h do 2500 kg/24h. Do każdej z wytwornic lodu można dobrać odpowiedni zbiornik na lód. Dostępne są także urządzenia w wersji split, które podłączyć można do dedykowanego lub centralnego układu chłodniczego.
- zakłady przetwórstwa rybnego
- zakłady przetwórstwa mięsnego
- zakłady spożywcze
Wilgotny i zimny lód płatkowy jest idealnym środkiem wykorzystywanym w całym łańcuchu dystrybucji ryb: od połowu, poprzez transport aż do lad ekspozycyjnych. Dlaczego warto przechowywać tak wrażliwy i szybko psujący się produkt, jakim są świeże ryby, w lodzie? Chłodnie,w których panują temperatury rzędu -1ºC +2ºC mogą stopniowo pozbawiać wilgoci skórę i mięso świeżej ryby. Tymczasem lód nie tylko utrzymuje temperaturę ryby na poziomie 0ºC, ale też rozpuszczając się stopniowo uwalnia wilgoć. Otacza produkt zimnym powietrzem o bardzo dużej wilgotności względnej. Dzięki niemu produkt pozostaje świeży i zachowuje swoją wagę.
Lód płatkowy typu Flake czy Super Flake jest także stosowany w przetwórstwie mięsnym, zwłaszcza przy produkcji kiełbas czy parówek. Pozwala utrzymać stałą, niską temperaturę w procesie produkcyjnym i uwalnia wilgoć, która pozwala uzyskać jednorodną strukturę wyrobu. W ubojniach drobiu lód służy do szybkiego i skutecznego schładzania tuszek i elementów drobiowych.
W zakładach produkujących gotowe dania lód płatkowy jest z powodzeniem wykorzystywany do szybkiego obniżania temperatury produktu po procesie gotowania. Jest to rozwiązanie zapewniające wymierne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej w porównaniu do konwencjonalnych chillerów i chłodni.
Urządzenia
W zastosowaniu przemysłowym optymalnym wyborem będą urządzenia modułowe produkujące lód typ Super Flake, czyli seria MF. Producent przewidział urządzenia ze skraplaczem chłodzonym wodą lub powietrzem, ewentualnie ze oddzielnym skraplaczem chłodzonym powietrzem. W zakładach produkcyjnych często instalowane są także wytwornice lodu w wersji splt, przeznaczone do podłączenia do oddzielnego lub centralnego układu chłodniczego. Zakres wydajności urządzeń MF wynosi od 330 kg/24h do 2500 kg/24h.