Lód typu Nugget, czyli równe mikro-kostki

Skompresowane płatki lodu dostępne w dwóch postaciach: Nugget, równe mikro-kostki i Cubelet, nieregularne kawałki. Nugget & Cubelet są odpowiednie do różnorodnych zastosowań. Stały się najbardziej popularnym rodzajem lodu w sieciach typu fast-food w ciągu ostatnich kilku lat.

Świetnie sprawdzają się w napojach gazowanych, ale też w koktajlach czy na tacach przy ekspozycji żywności. Długotrwały i łatwy w użyciu lód. Jego zaletą jest duża objętość oraz wyporność.
Czytaj dalej

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej