Krystalicznie czyste, przejrzyste, twarde i trwałe kostki lodu. Formowane pojedynczo poprzez wodę natryskiwaną na poziomy parownik.

Ich szybkie działanie schładzające oraz powolne rozpuszczanie się sprawiają, że napój pozostaje chłodny przez długi czas. Dostępne w czterech różnych rozmiarach i opcjach wagowych, by spełnić wszelkie wymagania pod kątem łatwości użycia i najlepszych efektów. 

Jak powstaje?

Kostki lodu Gourmet powstają w wyniku natryskiwania wody na poziomy parownik, który jest zbudowany z pojedynczych, odwróconych foremek na lód. Dzięki temu kostki lodu wypadają do zbiornika pojedynczo, w przeciwieństwie do rozwiązań, w których na parowniku tworzy się tafla lodu. Podczas gdy najczystsze cząsteczki wody - zamarzające jako pierwsze - tworzą kostki lodu, natryskiwana w dalszej kolejności woda wypłukuje pozostające minerały, które w przeciwnym razie powodowałyby mętnienie kostek.
 Minerały wracają do zbiornika, z którego są usuwane razem z wodą przed rozpoczęciem nowego cyklu zamarzania. Dlatego właśnie kostka lodu Gourmet jest czystsza od wody, z której powstaje! Kostki lodu wypadają do zbiornika

Opcje

Kostki Gourmet dostępne są w trzech opcjach wagowych: 

  • Mała kostka 8g - wymiary: średnica 21mm, wysokość 25mm
  • Średnia kostka 20g - wymiary: średnica 30mm, wysokość 34mm
  • Duża kostka 39g - wymiary: średnica 38mm, wysokość 41mm
  • Bardzo duża kostka - 60g

Horeca

  • kawiarnie
  • restauracje
  • bary
  • dyskoteki i kluby nocne
  • hotele

Kostki lodu Gourmet są znakiem rozpoznawczym marki Scotsman - idealnie czyste, przezroczyste i trwałe. Charakterystyczną cechą kostek Gourmet jest to, że nie mają dziur - dzięki temu powierzchnia wymiany ciepła jest mniejsza, co oznacza, że kostki są bardzo trwałe i długo się rozpuszczają. Pozostają w szklance dłużej niż czas potrzebny na wypicie napoju oraz ograniczają zjawisko rozcieńczania substancji smakowych. Kostki Gourmet są bardzo eleganckie - sprawiają, że napoje wyglądają zachęcająco i podnoszą ich wartość w oczach klientów. Kostki lodu Gourmet sprawdzą się doskonale w long-drinkach, napojach i koktajlach bezalkoholowych oraz w mixach.

Urządzenia

W zależności od zapotrzebowania można wybrać kostkarki z wbudowanymi zbiornikami na lód (zakres wydajności od 24kg/24h do 150kg/24h) lub kostkarki modułowe o większej wydajności (od 150kg/24h do 400kg/24h), do których można dobrać jeden z wielu zbiorników na lód Scotsman.

W hotelach sprawdzi się również dyspenser lodu DXG35 produkujący kostki lodu Gourmet - zapewnia on bezdotykową i higieniczną obsługę wyrzucając po 2-3 kostki lodu bezpośrednio do szklanki czy wiaderka na lód.

Medycyna

  • szpitale i przychodnie
  • gabinety fizjoterapeutyczne
  • gabinety kosmetyczne
  • gabinety stomatologiczne i ortodontyczne
  • laboratoria

Kostki typu Gourmet doskonale sprawdzają się w zastosowaniach medycznych i kosmetycznych. Dzięki technologii, w której powstają są krystalicznie czyste i higieniczne oraz łatwe w użyciu - wygodnie można napełnić nimi np. torebki sanitarne. Dodatkowym atutem jest fakt, że kostki Gourmet topią się bardzo wolno. Trzy opcje wagowe pozwalają na wybór odpowiedniego lodu w zależności od zapotrzebowania. 

Przykładowe zastosowania tego typu lodu to:

  • pierwsza pomoc - lód zastosowany w przypadku zwichnięć, złamań czy innych urazów przynosi ulgę działając przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także łagodzi skurcze mięśni i obniża temperaturę zarówno na poziomie skórnym, jak i mięśniowym
  • kosmetologia - lód jest podstawowym elementem w terapiach kosmetycznych w celu redukcji zmarszczek. W niechirurgicznych zabiegach twarzy szklane naczynia wypełniane lodem są delikatnie rolowane po skórze, wpływając na tonację skóry twarzy i redukcję zmarszczek przywracając jedwabistą i rozświetloną skórę
  • ortodoncja - lód redukuje opuchliznę i stan zapalny, stanowiąc jeden z najlepszych sposobów hamowania rozwoju ropieni. Lód jest też przydatny w implantologii minimalizując rozwój stanów zapalnych.

Urządzenia

Dla zastosowań medycznych najczęściej wybierane są urządzenia z wbudowanymi zbiornikami o niewielkich wydajnościach (od 24kg/24h do 85kg/24h). Popularne są wersje urządzeń produkujących kostkę małą o wadze 8g, ze względu na jej niewielki rozmiar i łatwość zastosowania (np. napełnianie torebek).

 

Podkategorie

Mapa dojazdu

92-333 Łódź ul. Wydawnicza 17A

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 42 678 08 63