Krystalicznie czyste, przejrzyste, twarde i trwałe kostki lodu. Formowane pojedynczo poprzez wodę natryskiwaną na poziomy parownik.
Ich szybkie działanie schładzające oraz powolne rozpuszczanie się sprawiają, że napój pozostaje chłodny przez długi czas. Dostępne w czterech różnych rozmiarach i opcjach wagowych, by spełnić wszelkie wymagania pod kątem łatwości użycia i najlepszych efektów.
Jak powstaje?
Kostki lodu Gourmet powstają w wyniku natryskiwania wody na poziomy parownik, który jest zbudowany z pojedynczych, odwróconych foremek na lód. Dzięki temu kostki lodu wypadają do zbiornika pojedynczo, w przeciwieństwie do rozwiązań, w których na parowniku tworzy się tafla lodu. Podczas gdy najczystsze cząsteczki wody - zamarzające jako pierwsze - tworzą kostki lodu, natryskiwana w dalszej kolejności woda wypłukuje pozostające minerały, które w przeciwnym razie powodowałyby mętnienie kostek. Minerały wracają do zbiornika, z którego są usuwane razem z wodą przed rozpoczęciem nowego cyklu zamarzania. Dlatego właśnie kostka lodu Gourmet jest czystsza od wody, z której powstaje! Kostki lodu wypadają do zbiornika
Opcje
Kostki Gourmet dostępne są w trzech opcjach wagowych:
- Mała kostka 8g - wymiary: średnica 21mm, wysokość 25mm
- Średnia kostka 20g - wymiary: średnica 30mm, wysokość 34mm
- Duża kostka 39g - wymiary: średnica 38mm, wysokość 41mm
- Bardzo duża kostka - 60g
Horeca
- kawiarnie
- restauracje
- bary
- dyskoteki i kluby nocne
- hotele
Kostki lodu Gourmet są znakiem rozpoznawczym marki Scotsman - idealnie czyste, przezroczyste i trwałe. Charakterystyczną cechą kostek Gourmet jest to, że nie mają dziur - dzięki temu powierzchnia wymiany ciepła jest mniejsza, co oznacza, że kostki są bardzo trwałe i długo się rozpuszczają. Pozostają w szklance dłużej niż czas potrzebny na wypicie napoju oraz ograniczają zjawisko rozcieńczania substancji smakowych. Kostki Gourmet są bardzo eleganckie - sprawiają, że napoje wyglądają zachęcająco i podnoszą ich wartość w oczach klientów. Kostki lodu Gourmet sprawdzą się doskonale w long-drinkach, napojach i koktajlach bezalkoholowych oraz w mixach.
Urządzenia
W zależności od zapotrzebowania można wybrać kostkarki z wbudowanymi zbiornikami na lód (zakres wydajności od 24kg/24h do 150kg/24h) lub kostkarki modułowe o większej wydajności (od 150kg/24h do 400kg/24h), do których można dobrać jeden z wielu zbiorników na lód Scotsman.
W hotelach sprawdzi się również dyspenser lodu DXG35 produkujący kostki lodu Gourmet - zapewnia on bezdotykową i higieniczną obsługę wyrzucając po 2-3 kostki lodu bezpośrednio do szklanki czy wiaderka na lód.
Medycyna
- szpitale i przychodnie
- gabinety fizjoterapeutyczne
- gabinety kosmetyczne
- gabinety stomatologiczne i ortodontyczne
- laboratoria
Kostki typu Gourmet doskonale sprawdzają się w zastosowaniach medycznych i kosmetycznych. Dzięki technologii, w której powstają są krystalicznie czyste i higieniczne oraz łatwe w użyciu - wygodnie można napełnić nimi np. torebki sanitarne. Dodatkowym atutem jest fakt, że kostki Gourmet topią się bardzo wolno. Trzy opcje wagowe pozwalają na wybór odpowiedniego lodu w zależności od zapotrzebowania.
Przykładowe zastosowania tego typu lodu to:
- pierwsza pomoc - lód zastosowany w przypadku zwichnięć, złamań czy innych urazów przynosi ulgę działając przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także łagodzi skurcze mięśni i obniża temperaturę zarówno na poziomie skórnym, jak i mięśniowym
- kosmetologia - lód jest podstawowym elementem w terapiach kosmetycznych w celu redukcji zmarszczek. W niechirurgicznych zabiegach twarzy szklane naczynia wypełniane lodem są delikatnie rolowane po skórze, wpływając na tonację skóry twarzy i redukcję zmarszczek przywracając jedwabistą i rozświetloną skórę
- ortodoncja - lód redukuje opuchliznę i stan zapalny, stanowiąc jeden z najlepszych sposobów hamowania rozwoju ropieni. Lód jest też przydatny w implantologii minimalizując rozwój stanów zapalnych.
Urządzenia
Dla zastosowań medycznych najczęściej wybierane są urządzenia z wbudowanymi zbiornikami o niewielkich wydajnościach (od 24kg/24h do 85kg/24h). Popularne są wersje urządzeń produkujących kostkę małą o wadze 8g, ze względu na jej niewielki rozmiar i łatwość zastosowania (np. napełnianie torebek).