Scotsman

Kostki lodu połyskujące w szklance orzeźwiającego napoju, świeży lód płatkowy wypełniający skrzynki z rybami czy wreszcie twardy i suchy lód łuskowy obniżający temperaturę w procesach przemysłowych - to tylko wybrane zastosowania wysokiej jakości lodu produkowanego przez urządzenia Scotsman.

Jeśli poszukujesz wytwornicy lodu dopasowanej do Twoich potrzeb i specyfiki działalności, dobrze trafiłeś. Scotsman od ponad 60 lat czuwa nad tym, by urządzenia były niezawodne i technologicznie zaawansowane, a my od ponad 20 lat kompleksowo obsługujemy naszych Klientów.

60
lat doświadczenia
85
krajów
1 000 000
zainstalowanych urządzeń
17
rodzajów lodu
Kostkarki do

LODU

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma ogromne znaczenie w branży HoReCa. Inny rodzaj lodu sprawdzi się w napojach gazowanych sprzedawanych w sieciowej kawiarni, a jeszcze inny w drinkach serwowanych w restauracji. Wysokiej jakości lód to satysfakcja Twojego Klienta, a także większe oszczędności i zyski dla Twojego biznesu. Dopasuj rozwiązanie do swoich potrzeb!

Zobacz szczegóły

Wytwornice

LODU

Niezależnie od tego, czy potrzebujesz lód płatkowy do przygotowania ekspozycji świeżej żywności czy przemysłową wytwornicę lodu do instalacji na kutrze rybackim, możesz być pewien, że Scotsman sprosta zadaniu. Wybierz jedną z kilkudziesięciu niezawodnych i wydajnych maszyn przystosowanych do pracy nawet w najtrudniejszych warunkach. Scotsman to pewny wybór!

Zobacz szczegóły

  • piekarnie
  • zakłady cukiernicze

Lód w piekarstwie i cukiernictwie stosuje się ze względu na optymalizację temperatury wody, a w konsekwencji temperatury ciasta. Kluczem do dobrego smaku chleba i produktów cukierniczych jest dobrze wyrośnięte ciasto w optymalnej temperaturze między 18ºC a 21ºC. W tym zastosowaniu sprawdzi się idealnie lód płatkowy Flake i Super Flake - jest miękki, mocno wilgotny i łatwo się rozpuszcza, dzięki czemu szybko schładza ciasto. Jest zalecany zwłaszcza do miesienia ciasta z wodą. Wytwornice lodu płatkowego stosowane są zazwyczaj przy produkcji ciasta francuskiego i półfrancuskiego, chlebów jasnych, bułek pszennych i drożdżowych, czy jogurtowych oraz ciastek. 

Stosowanie lodu w piekarnictwie poprawia walory smakowe i zapachowe wyrobów, dzięki czemu spada ilość używanych polepszaczy, drożdży czy wody. Ważną zaletą stosowania lodu jest także zwiększenie odporności ciasta na zakażenie bakteriami w tym np. Lasecznikiem.

Urządzenia

Dla dużych piekarni i zakładów cukierniczych polecamy urządzenia modułowe z serii MF o wydajnościach od 330 kg/24h do 2500 kg/24h. Do każdej z wytwornic lodu można dobrać odpowiedni zbiornik na lód. Dostępne są także urządzenia w wersji split, które podłączyć można do dedykowanego lub centralnego układu chłodniczego.

Wybrane urządzenia

Globalny zasięg

globalny zasięg scotsman-a

Scotsman wytwarza swój niezwykle szeroki i jakościowy asortyment produktów w 3 fabrykach mieszczących się w USA, Włoszech i Chinach. Oznacza to obecność w 85 krajach - od państw basenu Oceanu Spokojnego na Wschodzie do Kanady na Zachodzie, ze strategicznymi biurami i ośrodkami w Europie, Ameryce i Azji.

Zainstalowano już ponad 1,000,000 wytwornic lodu Scotsman.

Warto wiedzieć

Producent zaleca przeglądy serwisowe co pół roku, a w celu utrzymania gwarancji wymaga czyszczenia, odkamieniania i dezynfekcji urządzenia raz na rok.

Jak często należy wykonywać przeglądy serwisowe?

Wówczas gdy temperatura otoczenia lub warunki pracy (zapylenie, zabudowa) uniemożliwiają zastosowania urządzenia ze skraplaczem chłodzonym powietrzem.

Kiedy wybrać urządzenie z oddzielnym układem chłodniczym?

Producent nie wymaga, ale zaleca zastosowanie filtrów oczyszczających i/lub zmiękczających w zależności od jakości i ilości dostarczanej wody .

Jaki filtr założyć na doprowadzeniu wody?

92-333 Łódź ul. Wydawnicza 17A

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 42 678 08 63