- piekarnie
- zakłady cukiernicze
Lód w piekarstwie i cukiernictwie stosuje się ze względu na optymalizację temperatury wody, a w konsekwencji temperatury ciasta. Kluczem do dobrego smaku chleba i produktów cukierniczych jest dobrze wyrośnięte ciasto w optymalnej temperaturze między 18ºC a 21ºC. W tym zastosowaniu sprawdzi się idealnie lód płatkowy Flake i Super Flake - jest miękki, mocno wilgotny i łatwo się rozpuszcza, dzięki czemu szybko schładza ciasto. Jest zalecany zwłaszcza do miesienia ciasta z wodą. Wytwornice lodu płatkowego stosowane są zazwyczaj przy produkcji ciasta francuskiego i półfrancuskiego, chlebów jasnych, bułek pszennych i drożdżowych, czy jogurtowych oraz ciastek.
Stosowanie lodu w piekarnictwie poprawia walory smakowe i zapachowe wyrobów, dzięki czemu spada ilość używanych polepszaczy, drożdży czy wody. Ważną zaletą stosowania lodu jest także zwiększenie odporności ciasta na zakażenie bakteriami w tym np. Lasecznikiem.
Urządzenia
Dla dużych piekarni i zakładów cukierniczych polecamy urządzenia modułowe z serii MF o wydajnościach od 330 kg/24h do 2500 kg/24h. Do każdej z wytwornic lodu można dobrać odpowiedni zbiornik na lód. Dostępne są także urządzenia w wersji split, które podłączyć można do dedykowanego lub centralnego układu chłodniczego.