- zakłady przetwórstwa rybnego
- zakłady przetwórstwa mięsnego
- zakłady spożywcze
Wilgotny i zimny lód płatkowy jest idealnym środkiem wykorzystywanym w całym łańcuchu dystrybucji ryb: od połowu, poprzez transport aż do lad ekspozycyjnych. Dlaczego warto przechowywać tak wrażliwy i szybko psujący się produkt, jakim są świeże ryby, w lodzie? Chłodnie,w których panują temperatury rzędu -1ºC +2ºC mogą stopniowo pozbawiać wilgoci skórę i mięso świeżej ryby. Tymczasem lód nie tylko utrzymuje temperaturę ryby na poziomie 0ºC, ale też rozpuszczając się stopniowo uwalnia wilgoć. Otacza produkt zimnym powietrzem o bardzo dużej wilgotności względnej. Dzięki niemu produkt pozostaje świeży i zachowuje swoją wagę.
Lód płatkowy typu Flake czy Super Flake jest także stosowany w przetwórstwie mięsnym, zwłaszcza przy produkcji kiełbas czy parówek. Pozwala utrzymać stałą, niską temperaturę w procesie produkcyjnym i uwalnia wilgoć, która pozwala uzyskać jednorodną strukturę wyrobu. W ubojniach drobiu lód służy do szybkiego i skutecznego schładzania tuszek i elementów drobiowych.
W zakładach produkujących gotowe dania lód płatkowy jest z powodzeniem wykorzystywany do szybkiego obniżania temperatury produktu po procesie gotowania. Jest to rozwiązanie zapewniające wymierne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej w porównaniu do konwencjonalnych chillerów i chłodni.
Urządzenia
W zastosowaniu przemysłowym optymalnym wyborem będą urządzenia modułowe produkujące lód typ Super Flake, czyli seria MF. Producent przewidział urządzenia ze skraplaczem chłodzonym wodą lub powietrzem, ewentualnie ze oddzielnym skraplaczem chłodzonym powietrzem. W zakładach produkcyjnych często instalowane są także wytwornice lodu w wersji splt, przeznaczone do podłączenia do oddzielnego lub centralnego układu chłodniczego. Zakres wydajności urządzeń MF wynosi od 330 kg/24h do 2500 kg/24h.