- kawiarnie i cukiernie
- restauracje
- bary
- dyskoteki i kluby nocne
- hotele
Kostki lodu Gourmet są znakiem rozpoznawczym marki Scotsman - idealnie czyste, przezroczyste i trwałe. Charakterystyczną cechą kostek Gourmet jest to, że nie mają dziur - dzięki temu powierzchnia wymiany ciepła jest mniejsza, co oznacza, że kostki są bardzo trwałe i długo się rozpuszczają. Pozostają w szklance dłużej niż czas potrzebny na wypicie napoju oraz ograniczają zjawisko rozcieńczania substancji smakowych. Kostki Gourmet są bardzo eleganckie - sprawiają, że napoje wyglądają zachęcająco i podnoszą ich wartość w oczach klientów. Kostki lodu Gourmet sprawdzą się doskonale w long-drinkach, napojach i koktajlach bezalkoholowych oraz w mixach.
Urządzenia
W zależności od zapotrzebowania można wybrać kostkarki z wbudowanymi zbiornikami na lód (zakres wydajności od 24kg/24h do 150kg/24h) lub kostkarki modułowe o większej wydajności (od 150kg/24h do 400kg/24h), do których można dobrać jeden z wielu zbiorników na lód Scotsman.
W hotelach sprawdzi się również dyspenser lodu DXG35 produkujący kostki lodu Gourmet - zapewnia on bezdotykową i higieniczną obsługę wyrzucając po 2-3 kostki lodu bezpośrednio do szklanki czy wiaderka na lód.