Klasyczna sześcienna kostka lodu.

Lód typu Dice to tradycyjne, sześcienne kostki, wytwarzane z zastosowaniem technologii pionowego parownika. Wykorzystuje się go głównie w celu schładzania drinków oraz napojów bezalkoholowych. Zwiększona powierzchnia wymiany ciepła zapewnia błyskawiczny spadek temperatury napoju. Kostki dostępne są w kilku rozmiarach, dzięki czemu można umieszczać je w różnej wielkości szklankach i kieliszkach.

Lód Dice – zastosowanie

Kostki Dice stosuje się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest szybki dostęp do dużej ilości lodu. Mowa przede wszystkim o restauracjach typu QSR (Quick Service Restaurant) oraz hotelach i kawiarniach sieciowych. Do produkcji lodu Dice wykorzystuje się profesjonalne i wydajne kostkarki. Długi czas topnienia i gładka powierzchnia lodu sprawiają, że serwowane napoje są optymalnie schłodzone, prezentują się efektownie i zachowują swój smak.

Kostkarki do lodu Dice w ofercie firmy Kaleta Group

Kaleta Group jest wyłącznym importerem urządzeń marki Scotsman w Polsce. Produkowane przez firmę kostkarki od lat cieszą się zaufaniem klientów z różnych branż. Znajdujący się w naszym asortymencie sprzęt cechuje się najwyższą jakością i niezawodnością. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii kostkarki Scotsman gwarantują wysoką wydajność produkcji lodu przy niskich kosztach działania.

Rodzaje kostkarek do lodu Dice od Scotsman

W naszej ofercie dostępne są dwie serie kostkarek do wytwarzania lodu Dice marki Scotsman. W zależności od indywidualnych potrzeb można wybrać urządzenia z wbudowanymi pojemnikami na lód – z serii NU – lub modułowe maszyny zapewniające większą wydajność – z serii NW, o wydajności wynoszącej aż do 869 kg/24 h. Wybór serii uzależniony jest również od preferowanej wielkości i gramatury wytwarzanych kostek. Seria NU zapewnia kostki Small Cube 5 g oraz Medium Cube 10 g, a seria NW – Half Cube 6 g i Full Cube 12 g.

Dzięki naszej zróżnicowanej ofercie każdy może znaleźć optymalne rozwiązanie. Klienci prowadzący np. bary czy restauracje mogą zdecydować się na urządzenie o mniejszej wydajności, produkujące małe kostki. Do sieci hotelowych i fabryk lodu polecamy z kolei kostkarki modułowe, które zapewniają niemal nieprzerwaną pracę i produkują lód o większych rozmiarach. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i specjalistycznej wiedzy naszych pracowników jesteśmy w stanie zapewnić klientom kompleksowe usługi – od dostarczania najlepszych maszyn po udzielanie porad z zakresu ich obsługi.

Czytaj dalej

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej